Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Får jag lov?
Isbn: 978-87-2858-694-5
Förlag: Saga Egmont
Kategori:
Samhälle & politik Psykologi Medicin & hälsa
Tillgänglig sedan: oktober 2023

E-bok

Får jag lov?

Unga med intellektuell funktionsnedsättning idag är den första generationen som vuxit upp i en familjemiljö. En av utmaningarna för dessa ungdomar är att de i mångt och mycket existerar i brytpunkten mellan en äldre och nyare lära gällande vård och omsorg.

"Får jag lov?" bygger på en etnografisk avhandling och utgår från dansobservationer och intervjuer med ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning samt personal och anhöriga. Boken aktualiserar och analyserar dessa ungdomars drömmar, ambitioner samt erfarenheter av omgivningens fördomar gentemot deras liv och förmågor.

Hur ser möjligheterna till självbestämmande och en normalisering kring de mer privata delarna av livet ut för denna nya generation av ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning? Hur uppfattar och beskriver ungdomarna själva sina möjligheter till kärlek och sexualitet? Spelar omgivningens ambivalenta inställning någon roll?

Boken vänder sig både till studenter och yrkesverksamma inom omsorg-, habiliterings-, särskole- och fritidsverksamheter samt till anhöriga.

Lotta Löfgren (1961-) är en svensk författare och professor i hälsa och samhälle från Värmland. Som professor är hon inriktad på sexologi och sexualitetsstudier, men hon föreläser även om sexualitet och unga med intellektuell funktionsnedsättning. 2007 debuterade hon som författare och har sedan dess skrivit ett antal lättlästa romaner för ungdomar, däribland Emma-serien som består av fem böcker.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone