Jump to content
Cover for Teckningar och drömmar
Isbn: 978-87-2629-061-5
Publisher: Saga Egmont
Category:
Short stories
Accessible since: November 2019

E-book

Teckningar och drömmar

Med stort engagemang behandlar Fredrika Runeberg genomgående kvinnliga teman i ett flertal prosastycken. Geografiskt vandrar hon från borgerliga hem i Finland till den sibiriska tundran och vidare ner mot Sydamerika. Hon skildrar kvinnans ställning i samhället såväl som i äktenskapet. I samlevnaden finns regler och villkor och inte sällan uppstår problem i dess omedelbara närhet.

'Teckningar och drömmar' utkom i samlad form för första gången år 1861. Prosastyckena har tidigare publicerats individuellt i tidningar och kalendrar.

Fredrika Runeberg (1807-1879), maka till Johan Ludvig Runeberg, är en de största finlandssvenska kvinnliga författarskapen. Hon skrev såväl poesi som prosa och publicerade även två historiska romaner. Fredrika Runeberg anses vara Finlands första kvinnliga journalist och den första kvinnliga författaren som kritiskt analyserat kvinnans ställning i hem och samhälle. Hon är även bekant för sina samhällsinsatser. 1845 grundade hon finsk läseförening för att Borgåfruarnas kunskapsnivå skulle höjas och hon var 1846 med om att starta fruntimmersföreningen som motarbetade nöden och skapade arbete för de fattigaste kvinnorna i Borgå. Samma år deltog hon i grundandet av en skola för medellösa flickor i staden.


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone