Jump to content
Cover for Unga år
Isbn: 978-87-2629-076-9
Publisher: Saga Egmont
Category:
Short stories
Accessible since: November 2019

E-book

Unga år

I denna serie noveller av den finska författaren Karl August Tavaststjerna finns bland annat 'Vinden vaknar', där vi möter ett ungt par på ridtur, och 'Impressionisten', som handlar om tre unga män som finner konstens kall samma sommar som impressionismen börjar sätta sina fantasifulla klor runt målarvärlden. Tavaststjerna lyckas som få andra beskriva livet i Finland under sent 1800-tal, hans skarpa blick fångar den nordiska tidsandan som ingen annan.

"– Du är galen, sade jag i allmänhet.
Marck svarade med ett mångtydigt löje och ögon, som sprutade skämtsam bitterhet:
– Ja, javisst! Hvem är inte det? Isynnerhet om man har så kallade idéer! I medelmåttans och de sunda klokhufvudenas munnar har ju själfva ordet idé fått en biton af galenskap. Att ha idéer betyder för den präktiga hemborgerligheten detsamma som att vara förryckt. Men jag för min del vill hällre vara förryckt och leka menageri med hela tutten, än jag vill höra till den."

Karl August Tavaststjerna (1860-1898) var en av Finlands mest framstående författare och lyckades under sitt korta liv ha en enastående författarkarriär. Han är bland annat känd för att ha infört realismen i finsk litteratur, och hans skildringar av sin barndomstid räknas bland de viktigaste uppväxtskildringarna i nordisk litteratur.


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone