Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Londonflickan
Isbn: 978-91-2717-318-7
Förlag: Natur & Kultur
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: augusti 2021
Uppläsare: Katarina Ewerlöf
Length: 9 timmar 6 minuter

Ljudbok

Londonflickan

Det är femtiotal. Greta har lämnat mamma Hilda och bomullsfabriken i Vasa för ett bättre liv i Stockholm. Hon delar rum med sin bästa vän Aili och arbetar som barnflicka och sjukvårdsbiträde innan drömmarna tar henne ännu längre bort: till London.
Hon får jobb hos familjen Conley, umgås med barnflickorna från Schweiz, lär sig engelska och träffar Elizabeth Taylor och Frank Sinatra. Bomullsfabriken och textilindustrin tycks långt borta.
Hemma i Vasa är Hilda kvar, fortfarande en bomullsängel i en industri allt mer pressad av automatisering och konkurrens från både Sverige och fjärran länder. Gretas bror Jonni är kvar på Algots i Borås och förälskar sig i Maija på kursen Ny i Sverige. Föga anar Greta hur framtiden ska gestalta sig och vilka konsekvenser att en gång lämna sin hembygd ska få.

Med Londonflickan fortsätter Susanna Alakoski den svit romaner om kvinnors liv, arbete och längtan under nittonhundratalet, som inleddes med den kritikerrosade Bomullsängeln. Det är en berättelse om arbete, kärlek och vänskap där vardagsliv och världspolitik är trådar i samma väv.

Skrivet om Bomullsängeln:

Ljuvlig epik
Kulturnyheterna, SVT

Perkele anamma, vilken fantastisk roman Susanna Alakoski har skrivit!
Tara

En poetisk och urstark läsupplevelse om kamp, kvinnoliv och Finlands våldsamma historia.
M-magasin

Jag läser Bomullsängeln fullständigt förtrollad av människorna och historien men också av Susanna Alakoskis fantastiska och poetiska berättarspråk. //Det här är en läs- och lärupplevelse som ingen borde missa.
Skånska Dagbladet


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone