Jump to content
Cover for Stefans flykt
Isbn: 978-91-8077-296-9
Publisher: Nypon förlag
Category:
12 -15 years Children's books 9-12 years For emergent readers
Accessible since: October 2023
Narrator: Jakob Stefansson
Length: 1 hour 8 minutes

Audiobook

Stefans flykt

Stefan är tolv år och bor i Ungern med sin storebror och sin faster. Ända sedan andra världskriget tog slut har kommunisterna haft makten i landet. De bestämmer allt och har infört diktatur. Men nu vill det ungerska folket ha frihet. När Stefans storebror Milos ger sig ut på stan för att demonstrera mot kommunisterna följer Stefan efter honom. Plötsligt befinner han sig mitt i ett livsfarligt uppror som tvingar honom att ta ett svårt beslut.

Stefans flykt är en bok om förlust, om att kämpa för sin frihet och om att kasta sig ut i det okända för att överleva. Med stor inlevelse beskriver Set Matsson den ungerska revolten 1956 genom ett barns ögon. För läsarna blir kopplingen till Sverige tydlig när Stefan tvingas fly och till sist kommer till Sverige. Pojken som blev kvar utsågs till årets bästa bok i Barnens romanpris 2022.

Sagt om Pojken som blev kvar:
Pojken som blev kvar är en gripande och angelägen berättelse som utspelar sig under andra världskriget i det ockuperade Danmark […] Med ett lättläst språk berättar Set Mattsson vad som sedan utspelar sig, delvis baserat på verkliga händelser.
Madeleine Jehpsson, BTJ

Set Mattsson har tidigare gett ut flera böcker för vuxna i historiska miljöer på Historiska Media. På Nypon förlag har han tidigare gett ut Pojken som blev kvar som skildrar en dansk judes flykt från nazisterna under andra världskriget.

Lättlästa böcker från Nypon är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för den tänkta läsarens ålder. Böckerna är indelade i sex nivåer. Stefans flykt ligger på nivå 4 av 6.


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone