Jump to content
Cover for Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa
Isbn: 978-91-2718-315-5
Publisher: Natur & Kultur
Category:
Memoirs & Biography Society & Culture
Accessible since: December 2023
Narrator: Björn Wahlberg
Length: 8 hours 30 minutes

Audiobook

Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa

I Tankar efter en pandemi ger Anders Tegnell sitt perspektiv på covid-19-pandemin, på vägvalen som gjordes och vikten av långsiktiga perspektiv.

I maj 2023 meddelade WHO att covid-19 inte längre är en global hälsokris. Det innebar i praktiken ett slut på pandemin, som plågat världen i tre år. Anders Tegnell var mellan 2013 och 2022 statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, och blev under pandemin ansiktet utåt för Sveriges hantering av covid-19.

I boken, skriven i samarbete med journalisten Fanny Härgestam, förmedlar han sina erfarenheter av denna dramatiska tid. Han diskuterar de vägval Sverige gjorde, tankarna kring försiktighet och risk, och intresset för hans person som väcktes i hela världen.

Tankar efter en pandemiskildrar också Anders Tegnells egen resa, den kringflackande uppväxten, i bland annat Etiopien, tiden som nykläckt läkare i Laos och arbetet med ebola under 1990-talet. Den beskriver hans livslånga arbete och fokus på folkhälsa; hur de långa perspektiven aldrig får glömmas bort.

Tankar efter en pandemiär skriven i samarbete med Fanny Härgestam, journalist och författare till två kritikerrosade böcker om Tunisien och Frankrike, samt författare tillHur jag lärde mig förstå världen, Hans Roslings memoarer.

 

Boken bör läsas av alla i sjukvården och äldreomsorgen, men också av ansvariga politiker och tjänstemän utan egen vårderfarenhet. Förhoppningsvis kan den också leda till en mer kritisk attityd till högljudda grupper som, utan vetenskapligt stöd, propagerade för drakoniska nedstängningar och senare mot vaccinationer. Framför allt bör vi ta Anders Tegnells vädjan om att med erfarenheterna från covid19 förbereda oss inför nästa pandemi på största allvar.

Läkartidningen

"Oaktat sin lågmälda, lugna ton förblir boken riktigt spännande och nervkittlande rakt igenom, men också förtröstansfull trots varningar om nästa pandemi. Boken är mer än läsvärd. Möjligen för att vi alla relaterar till pandemin, kanske för att Tegnells personlighet återspeglas väl med hjälp av Härgestams tveklöst enastående jobb."

BTJ

"Tegnell oväntat ärlig om coronastrategin"

Svenska dagbladet
Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone