Jump to content
Cover for Mellan blåljus och vardag : En brandman berättar
Isbn: 978-91-8092-226-5
Publisher: Idus förlag
Category:
Memoirs & Biography
Accessible since: December 2023
Narrator: Christian Svahn
Length: 2 hours 47 minutes

Audiobook

Mellan blåljus och vardag : En brandman berättar

Jag har tagit skydd bakom släckbilen. Runtomkring blinkar blåljuset mot trädstammarna. Min styrkeledare har sagt till mig att gå undan lite. Det jag nyss såg ska ingen människa behöva se. Och ändå - jag kommer få leva med det hela livet.  

Det finns idag 16 000 brandmän i Sverige. En stor del, uppemot 11 000 av dessa, är deltidsbrandmän. Det innebär att deltidsbrandmännen är en ytterst viktig del för svensk räddningstjänst.

Som deltidsbrandman behöver man kunna avbryta sitt arbete, ta sig till stationen, byta om till larmställ och vara på väg mot olycksplatsen inom några minuter. När sökaren piper förvandlas lärare, hovslagare, IT-tekniker, snickare eller banktjänsteman till brandmän. De skyndar sig i väg med blåljus och siren för att hjälpa någon i nöd.

I den här boken får läsaren möta verkliga berättelser från vardagen som deltidsbrandman: bränder i bilar, personer som går genom isen, bergsklättring med bårar och en mängd drabbande livsöden.

"Svahns språk är rakt, enkelt och utan större krusiduller vilket i detta fall ger ett trovärdigt och pedagogiskt intryck. Är man intresserad av hur det är att vara deltidsbrandman är detta definitivt rätt bok och den torde vara ett värdefullt tillägg i till exempel skolarbete om yrken." - Lektör Daniel Gustavsson, BTJ-häfte 3:2024


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone