Jump to content
Cover for Rösten från förr
Isbn: 978-91-8077-357-7
Publisher: Nypon förlag
Category:
12 -15 years Children's books 9-12 years For emergent readers
Accessible since: February 2024
Narrator: Louise Löwenberg
Length: 28 minutes

Audiobook

Rösten från förr

Minns du inte, sa Vilja. Vi rymde, det var din idé!

Emmy vaknar på natten av ett otäckt röstmeddelande i mobilen. Det är något bekant med rösten, men Emmy kan inte komma på vem det är. Men när fler och fler meddelande spelas upp börjar Emmy få minnesbilder i huvudet. Minnen av två flickor på rymmen. Den ena med blonda flätor och ett armband med rosa pärlor. Och så en bil som tutar och bromsar som tjuter …

Helena Dahlgren är skräckexpert, författare och översättare. Hon har blivit mycket uppmärksammad för sina ungdomsböcker om Ödesryttarna som baseras på onlinespelet Star Stable. Hon debuterade som lättlästförfattare 2019 med Flickan i den rosa skogen.

Sagt om andra böcker i serien: 

Dödlig dans:
Helena Dahlgren lyckas i lättlästa skräckisen Dödlig dans skapa en krypande och kuslig stämning med få ord. Läsningen ger en nostalgisk känsla av att berätta skräckhistorier som jag gjorde som barn, med en ficklampa under hakan. De många otäcka detaljerna, som dessutom är så nära knutna till vår samtid där vi allt som oftast går med näsan ner i telefonerna, skapade ett engagemang som gjorde boken svår att sluta läsa. Slutet bjöd på en oväntad twist där rysningarna höll i sig en bra stund även efter avslutad
Caroline Svensk, BTJ

Flickan med det röda håret som fick högsta betyg av BTJ:
Helena Dahlgren skapar en suggestiv och riktigt kuslig klassisk spökhistoria med spöken, ett mordmysterium och ett övergivet hus mitt i skogen. Detta blandas med ingredienser som känns igen från skräckhistorier som sprids på nätet, så kallade creepypastor. Vidare används teknik och sociala medier för att få berättelsen att verkligen krypa in under skinnet på läsaren.
Fia Idegård, BTJ

En perfekt selfie som fick högsta betyg av BTJ:
Författaren bygger skickligt upp en krypande mardrömslik stämning genom hela berättelsen. Skräcken knyts ihop med de psykologiska teman som nämns ovan, vilket förstärker obehaget. /…/ Formatet är kort och texten medvetet skapat för att vara lättläst. Det är riktigt bra, obehaglig och spännande skräck i kortformat - dessutom med en tvist på slutet.
Fia Idegård, BTJ

De väntar på mig som fick högsta betyg av BTJ:
Teman som anas är familj och tillhörighet, livet och döden, sorg samt att det man ser på sociala medier inte visar hela sanningen. Det är skickligt berättat och en mycket spännande läsning i kortformat som ges här.
Fia Idegård, BTJ

Lättlästa böcker från Nypon är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för den tänkta läsarens ålder. Nypons böcker är indelade i sex nivåer. Böckerna om skräck på sociala medier ligger på nivå 3 av 6.

 

 


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone